Followers

Monday, September 12, 2016

Cozy Bottle Holder



Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Cozy bottle holder again..kali ini botol bentuk segi empat, 1st time buat yang macam nie..

Dah siap tapi belum make-up lagi..


After make-up..

Final touch, I put fruits on each side..Ini adalah tempahan daripada rakan sewaktu belajar di UITM Jengka dulu..So far, feedback die suka..


Dalam pada tu, saya selitkan 5 ketul roses brooch nie..boleh la pakai gi keje ke, gi jalan2 ker, soping2 ker...(",)

Alkisah sikit..kami sekelas sewaktu pra-sains di UITM dulu..agak rapat, beberapa assignment kami buat dalam kumpulan yang sama..kalau dulu, Pra-UITM adalah persediaan untuk masuk diploma..maklumlah nak masuk diploma terus, sangkut sebab kredit saya tak cukup..

Masa tu Pra-UITM ada 2, PRA-SAINS dan PRA-ACCOUNT..Tempoh masa adalah setahun tapi kalau CGPA bagus, 6 bulan dah cukup..Ada beberapa kelas jugak untuk pra nie..Alhamdulillah, selepas 6 bulan saya boleh masuk diploma..jadi tak perlulah membazir masa, dah jimat 6 bulan disitu..

Time nilah kami berpisah..mostly my classmate masuk diploma dan kami ditempatkan di cawangan-cawangan yang ada kursus yang diminta..but mostly di UITM Shah Alam..

Alhamdulillah, dengan adanye FB, kami pun bertemu semula..ok, bye.. (",)

Apalah sengal sangat aku nie...huhuhuhu..

"Dream what you want to dream,
go where you want to go,
be what you want to be,
because you have only one life
and one chance to do all the things
you want to do"







Saturday, August 6, 2016

Laksa Sarawak - Nyaman!!

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Sejak berkahwin dengan cik abang, antara menu wajib/kegemaran adalah laksa Sarawak..sebab abang sayang saya orang Sarawak..(",)

Senang je, guna pes macam pes untuk tomyam..kebiasaan saya guna pes laksa Sarawak jenama Hj. Manan..memang inilah satu-satunyer pes yang saya guna, tak pernah cuba jenama lain..recommended by my in law (mum, sisters and brothers)..

rasa laksa Sarawak? bagi saya, penuh dengan rasa rempah dan bahan2 tidak ada ikan macam laksa Penang atau Johor..

Ini cara saya buat laksa Sarawak :

Bahan 1 :
Bihun = 1 peket - rebus dan toskan..

Bahan 2 (untuk kuah laksa)
1 peket pes kuah laksa.
1 kotak santan (200ml).
Air rebusan ayam/udang.
Sedikit belacan - hancurkan dan masukkkan dalam kuah.
- Satukan semua diatas, masak hingga mendidih..saya akan gunakan air yang sama untuk merebus dada ayam dan udang..jadi air rebusan ada rasa ayam dan udang..(",)

Bahan 3 (untuk rencah kering)
3 ketul dada ayam - rebus, toskan dan carik2 isinya (air rebusan jangan buang, guna untuk kuah.
500grm udang - rebus, toskan dan dibuang kulit.
3 biji telur - dadar nipis, potong/gunting nipis-nipis.
5 biji tauhu - potong kecil2 dan goring.
Tauge - celur dan toskan.
Cili besar - potong ikut saiz biasa
Daun sup/ketumbar - saya prefer daun sup sebab bau sedap
Limau kasturi - belah-belah.

Cara nak makan - satukan bihun dan bahan rencah, tuang kuah, perahkan limau, dah sedia dinikmati..





























Ini adalah menu simple saya masa buat makan2 untuk keluarga dan kawan2 terdekat tempohari..laksa Sarawak, kuah kacang dan nasi impit..
kalau nak jemput semua, tak sempat nak masak dan tak mampu nak buat sorang-sorang..
to my surprise also, kengkawan saya dan abang cakap this is their first time rasa laksa Sarawak..

terima kasih sebab sudi datang, insyaallah ada rezeki saya jemput lagi yer..




Friday, June 10, 2016

Cozy Bottle Holder Again...


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...



Done another cozy bottle holder..




Photogrid addicted (",)


It is for my daughter's friend..hope she likes it..




Friday, April 15, 2016

Birthday Card


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...


Hari ni besday anak saya yg kedua..so mama die terlebeh rajin buatkan kad..
gumbira bukan main die bila dapat kad besday..





Photogrid lagi...(",)


Nampak rerama tak? Suka die dengan rerama tue..


"Whenever you see a successful person you only see the public glories, never the private sacrifices to reach them."

Monday, April 11, 2016

Kelas Mengait Jarum Satu (Crochet) Shah Alam = 23/04/2016

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...

Di sini saya nak mengajak anda yang berminat untuk mempelajari seni kait jarum satu (crochet), details as below :


Beginners are welcome..sesiapa yang berminat, sila Whatsapp sahaja yer..

Mai kita belajar crochet bersama-sama.. (",)


Monday, April 4, 2016

Crochet Life - Tutorial Website I Love

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...


Alhamdulillah kita dh masuk bulan April 2016..insyaAllah lagi 2 bulan Ramadan akan menjelma..dan Sabtu nie 9/4/2016 adalah 1 Rejab 1437H..Jadi bolehlah kita baca doa bulan Rejab..



Ok, back to citer crochet..terima kasih pada kawan-kawan dalam "Geng Kelab Mengait" yang suka dan banyak share paten, tutorial, gambar..

So salah satu website tutorial yang begitu menarik adalah - CROCHE

Tutorial dalam website adalah dalam bentuk gambar, maknanya die tunjuk step by step macam mana nak kait satu-satu paten..insyaAllah senang difahami dan diikuti..

So jangan lupa singgah yer..

Selamat Mengait..


Monday, March 28, 2016

Order - Cozy Bottle Holder


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...



Order daripada rakan sekerja..nak warna yang sesuail untuk "gegirl"..



Nampak tak - gatai tangan jahit manik sikit..


Bunga kembang setaman


Versi photogrid..makin mengancam bila di 'touch up'.. (",)

#gengkait  #crochet


I have not failed. I've just found 10,000 ways that won't work."
--Thomas A. Edison

Tuesday, March 15, 2016

Crochet Cozy Bottle Holder


 Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Alhamdulillah berjaya menyiapkan 'cozy bottle holder'..this is for my 2nd girl..
request warna purple, biru dan pink..




Instagram versi biru..(",)


At this moment, nak buat untuk kakak pulak..InsyaAllah saya kongsikan bila dah siap..
Selamat Mengait, Jangan Jemu yer...



"When you stop chasing the wrong things, you give the right things a chance to catch you." --Lolly Daskal

Thursday, February 25, 2016

Liplap Liplap Si Cantik Manis


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...



Siap upload gambar atas, search la gambar lain untuk upload lagi..search punya search tapi tak jumpa pulak..maybe dah delete la tu - sengaja @ tidak sengaja.. (",)
Nampaknya guna gambar atas jelah, malas nak tangkap gmbr lagi..

Sempoi je maniknya, saja2 nak mahirkan memanik..practise make perfect right? Banyak lagi yang perlu dipelajari..


"Great minds discuss ideas; average minds discuss events; small minds discuss people." --Eleanor Roosevelt

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...