Followers

Friday, April 10, 2015

Mari Kumpul Salam Akhirat - Sanggar Suri

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Salam Jumaat semua...

Dimana nak mulakan yer..saya bukanlah pandai sangat bercerita dan menulis..sebab tu blog saya nie pendek, ringkas dan straight to the point..tiada bebelan atau cerpen-cerpen panjang berjela..

Sebenarnya dah lama nak tulis perihal blog SANGGAR SURI dalam blog saya nie..ada beberapa hal begitu menarik perhatian hati kecil saya..mereka adalah "UNSUNG HERO AND HEROIN", membantu tanpa henti, tanpa mengenal batas sempadan dan penat lelah..halangan can cabaran yang ditempohi menguatkan lagi semangat juang mereka untuk meneruskan usaha murni mereka membantu orang susah, OKU, ibu tunggal dan sebagainya..

Saya bertemu dengan blog SANGGAR SURI secara kebetulan..biasalah dulu saya rajin 'blogwalking' di alam maya - mencari idea dan belajar tentang craft..

Pada mulanya saya saja-saja letakkan blog SANGGAR SURI dalam bloglist saya, supaya saya boleh ikuti perkembangannya dan dengan harapan ada yang klik pada link tersebut..mana tau ada nak menderma..tapi setiap kali membaca update entrynya, tidak dapat disangkal kesungguhan dan kesanggupan mereka membantu orang-orang yang memerlukan..

Jadi saya menyeru, jemputlah singgah di blog mereka, baca dan beleklah setiap lembaran coretan mereka..sememangnya mereka serius membina jambatan akhirat..semoga kita sama-sama dapat share dalam saham ini juga..Amin Ya Rabbal 'Alamin..


Thursday, March 19, 2015

Ready stock crochet doily for sale - Doily


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...


Ready stock crochet doily for sale..actually nk let go sebab x guna pun sekarang nie ... whatsapp 019-2643508 for serious buyer..

Close-up view

Crochet no. 5
Details : Yarn - MINLON POLY
size : 10 inches
Available 3 pcs
PRICE : RM17/pc

Crochet no. 13
Details : yarn MINLON FAMILY
size : 17 inches
Available 1pc only
PRICE : RM30.00

Postage : Local postage apply 

Wednesday, March 18, 2015

Granny Square - Crochet Cushion

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Alhamdulillah akhirnya siap juga granny square nice..kait sikit-sikit especially on the way to work..


One side have 16pcs of granny square, that make 32 pcs all together..its just a simple and easy basic granny square..kebanyakannya saya gunakan 'left-over' yarn yang ada..








Saya letak kat office, kalau agak-agak mengantuk boleh tidur masa rehat .. dengan background kerusi hitam, memang nampak menonjol..
Berminat, sila Whatsapp saya ok, ada pakej menarik menanti..boleh buat hadiah personal, couple pun boleh ...

Monday, February 16, 2015

5 Tips To Be Positive


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang tidak terhingga...

Hari ni sempat buat ulangkaji ckit..saya bukan rajin sangat mentelaah tapi bila ada kelapangan sy suka ke 'Google' mencari bahan-bahan baru yang saya rasa berfaedah pada diri sy..

Sy dh summarized mcm kat bawah nie..sumber daripada Enterpreuner website..




 Quote : Every situation is a good situation if viewed as an opportunity for growth and self-mastery..

Chinese New Year holiday just around the corner..Just want to wish "Happy Chinese New Year" and HAPPY HOLIDAY to all.. :)


Thursday, February 5, 2015

Asas-Asas Kait-Mengait



Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..

Lunch-time hari nie ke "Google" - mencari paten-paten baru yang dapat menarik kalbu..
I came across this website tutorial about crochet stiches..All these stiches are basically basic stiches in crochet..the tutorial complete with diagram and pictures..please CLICK HERE ..


So I thought this is wonderful and would like to share it in my blog..boleh dijadikan rujukan juga..nak buat tutorial sendiri tak pandai pun

please click on the above link, hopefully it can be useful for crocheters out there...cheers..

Happy Crocheting!!





Wednesday, January 21, 2015

Crochet Hat - For CNY


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..

Requested by my office mate for her daughter .. untuk "Chinese New Year"

Warna merah yang memang sinonim dengan CNY..


Tahun ni ada update sikit..dah ada label :)


Naikkan seri bunga dengan tambahan daun, manik and yang gulung-gulung (pink color)..

Kalau berminat boleh roger-roger saya yer..





Tuesday, December 30, 2014

Buah Tangan Untuk Rakan Sekerja


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..


Buah tangan until officemate yg baru keluar hospital..admitted because of dengue fever..
Alhamdulillah she's covering..







Biasanya org bagi buah tangan semasa melawat kat hospital..oleh sebab tak berkesempatan, jadi bagi lepas dia masuk balik office semula..kami share beberapa orang dapat buah macam kat atas nie..

Oklah that all for now..see you soon..

Tuesday, November 25, 2014

WIP 1 - Granny Square

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...

Antara WIP yang entah bila nak siap..






Paten ni dah ada hasilnya..walaupun tak besar sangat bila dah cantum, at least I can see the progress..



Yang ni pulak 2nd paten..baru 2 ketul jer...caiyok2..

Insyaallah saya akan kongsikan hasilnya bila dah siap..

HAPPY CROCHETING!!

Thursday, November 20, 2014

Jom Minum Air Serai

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...


Kalau baca tajuk kat atas, macam berkempen la pulak..apa salahnyer kan..sebab untuk kebaikan..





Serai merupakan antara bahan masakan tambahan yang digemari - masak lemak, asam pedas, tomyam, ayam goreng berempah, sebarang masakan paprik, dan sebagainya lah..

Apa kata kali ni kite buat air pulak..sebenarnya banyak kelebihan air serai ni,boleh google untuk khasiat dan kelebihannya..

Saya pun baru mencuba minum air serai nie..cara saya buat air serai :

Ambil 7 batang serai dan bersihkan..lepas tu, ketuk semua serai kemudian potong kecil-kecil..lastly just rebus dalam air ikut sukatan yang digemari..dah sejuk masukkan dalam peti sejuk supaya tahan untuk beberapa hari..minumlah segelas sehari..

Biasanya satu bekas air 1.8l saya cukup untuk 5-7 hari..walau bagaimanapun kesannya macam makan jamu tau..badan rasa/cepat panas..so kurangkan kepekatan@sukatan kalau terlebih panas..

Alhamdulillah testimoni 'live' saya - badan lesu, lemah, penat, sakit2 pinggang@badan berkurangan..dan memberi tenaga..jangan minum sebelum tido sebab anda akan berjaga nanti!!

Mudah dan jimatkan...selamat mencuba... :)
 

Tuesday, October 28, 2014

Easy DIY Decor on Bottles


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...



Jom buat DIY re-cycle yang senang..guna botol kaca kosong jer..cara-caranya boleh rujuk gambar kat bawah nie..











Tara dah siap..senang je kan..


Scredded paper boleh gantikan juga dengan manik, guli warna-warni, batu batu kecil, air berwarna, dan macam-macam ikut suka hati..


HAPPY CRAFTING!!

Friday, October 10, 2014

Crochet Hat

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...

Ini cerita lama sebenarnya..I used this crochet hat to cover my baby's head whenever its raining.. tapi masa dia baby lagi la..sekarang ni dah x muat..


Sebelum ni topi ni tak 'bermata' lagi..




Selepas di'make-up', baru nampak ohsem sikit .. :)







Planning want to make new one for her but time is very limited..Insyaallah akan diusahakan juger sayang .. :)


Thursday, September 18, 2014

The Subtle Love


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...








Inside the card..


HAPPY QUILLING!!

Wednesday, August 20, 2014

Tutorial - Paper Flower II

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..



Another simple tutorial how to make paper flower..












Selamat mencuba...




Thursday, July 24, 2014

Mama You Are Queen Of My Heart


Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..







Thursday, May 1, 2014

Tutorial - Paper Flower I

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..


Hari ini saya kongsikan tutorial mudah utk buat paper flower..saya pun masih belajar, semoga ilmu sedikit ini memberi manfaat..






Mudahkan..Selamat mencuba..




Tuesday, April 15, 2014

Happy Birthday Nabila

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..

Hari ini adalah birthday anak saya yang ke-2 - Nabila..Sebenarnya awal-awal dia dah pesan nak kek "Bebaskan" semasa ternampak kat kedai kek kat sini..Kek cap apa tu..he3 ala kek tema citer "Frozen" tu...






Kek "Frozen" & KFC


Goodies untuk kawan-kawannya di taska..

Happy Birthday Sayang..mama doakan anak mama ni berjaya dunia dan akhirat..
amin...


Wednesday, February 5, 2014

Order Kuih Ros Paling Banyak

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..


Ini adalah order kuih ros yang paling banyak yang saya terima setakat ini..customer order 1500 pcs tapi saya cuma berjaya siapkan 1000 pcs sahaja..nasib baik customer ok jer..saya letakkan dalam 3 tin biskut timbang but sadly ini sahaja yang sempat saya snap photo - buah tangan untuk customer..


Berbekas juga la tangan sebab kena kuali panas..huhuhu


Alhamdulillah majlis perkahwinan telah berlangsung pada 02/02/2014.

Berminat sila hubungi/sms : 019-2185581 / WhatsApp - 019-2643508

Monday, December 30, 2013

Order Makcik Ros Lagi

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...
 
Order daripada rakan sepejabat..
 
 
 
Terima kasih daun keladi, lain kali order lagi yer..
 
Sesiapa berminat, boleh sms 019-2185581 / Whatsapp 019-2643508...
 
 
 

Friday, December 27, 2013

Tutorial - How To Crochet

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...
 
A few months ago, someone text and asked me to teach her how to crochet - more likely opening a crochet class(???).. Unfortunately due to unforeseen circumstances, it doesn't happen at all..I had lost her number too and I was wondering if she still interested on it.. :)
 
So I adding few links here for anyone who wish to learn crochet..I found that this site is very useful even to me!! This site have lots of tutorial (on YOUTUBE as well)..
 
  
 
 
Ok cukuplah dulu..cuba yer, kita sama belajar sebab saya pun masih dalam proses memperbaiki dan menambah kemahiran crochet saya..
 
Happy Crocheting!!!
 

Friday, December 13, 2013

Kuih Ros - Order Drpd Johor

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga...
 
Order drpd Johor..nasib baik abang dia kerje dekat dengan tempat kerja saya..jadi by hand sahaja..semuanya dalam 11 bekas, tapi cuma 2 gambar ini je yang saya snap..
 


 
Cantik berseri tak kak ton.... :)
 
Sesiapa berminat, sila call/sms 019-2185581 @ WhatApps 019-2643508..Saya prefer collect by hand..Kalau pos, saya takut sampai ke tangan dah hancus semuanya.. :(
 
additional pic, terima kasih kpd tuan punya order.. 
 
 
 
 
thanks dear..Selamat Pengantin Baru, moga bahagia hingga akhir hayat..
 
 


 
 

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...