Followers

Tuesday, September 13, 2011

Al kisah kek lapis Sarawak

Assalamu'alaikum wbt..
Ku panjatkan kesyukuran kepadaMu Ya Allah di atas segala nikmatMu dan kurniaanMu yang
tidak terhingga..


Siapa suka makan kek lapis Sarawak, angkat tangan!!! Dulu masa mula-mula kawin(my hubby Sarawakian, he3), memang suka sgt dengan kek lapis ni..tapi sekarang ni bila dah selalu makan, agak muak sikit..saya suka tengok kek lapis Sarawak yang cantik dan berwarna warni...ada yang bercorak-corak juga..saya percaya ada yang membeli dek kerana corak dan warnanya kan..


Seperti biasa, bila menjelang bulan Ramadan memang kami akan eksport kek lapis ni ke Semenanjung untuk dijual kepada rakan-rakan..tapi tahun ini jualan merudun jatuh..sebabnya? dek kerana mentega 'golden churn creamy butter' yang telah disahkan tidak halal oleh JAKIM..ramai pengusaha kek lapis yang menggunakan butter nie..pengusaha yang menggunakan atau pernah menggunakan 'butter' ini telah menyamak peralatan dan premis mereka supaya tidak menimbulkan keraguan..boleh baca selanjutnya di sini, KLIK DI SINI 

Walau bagaimanapun, kami memang dapatkannya daripada pengusaha yang halal dan tidak pernah menggunakan mentega tersebut..tapi bila masuk bab halal haram ni, ada yang meragui kesahihannya..jadi ada yang tak jadi beli, malah ada yang memulangkan  semula kek apabila mengetahui tentang isu mentega ini..
tapi, alhamdulillah kek yang saya eksport habis juga..nasib baik tak order banyak sangat..malah ada yang nak order lagi di akhir-akhir Ramadan..sorry yer sebab tak dapat nak penuhi permintaan..


Itulah namanya cabaran berniaga..yang penting teruskan usaha, jangan putus asa..saya masih ada sedikit kek lapis untuk tetamu-tetamu yang datang ke rumah..kalau nak merasa, datang la rumah yer..tapi siapa cepat dia dapat, sapa lambat habissss dahhh....he3..

No comments:

Post a Comment

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...